Balın bir son tüketim tarihi yoktur. Bal bozulmayan yegâne gıda ürünüdür. ‘Asıl azmaz, bal kokmaz’ sözü bu gerçeğin ifadesidir. Isı ve ışıktan muhafaza edildiği sürece bal yıllarca saklanabilir. Bal, mikrobiyolojik açıdan herhangi bir bozulma olmadığı için, hatta gelişen mikroorganizmaları yok ettiği için bozulmayan bir ündür.
İlkel sepet karakovanlarının konuşlandığı yayla ilçe olarak hiçbir şekilde sanayi şehri olmaması,Kovanlar ilkel örme sepet kovanlarda üretmi yapılan ve çiçek florası tamamen el değmemiş ,doğal yaşamı bozulmamış rakımın en az 2000 üzerinde ve yükseklikte yaylaların olması,Kovanların etrafında 5-10km yakınından kesinlikle karayoulu geçmemesi, Kovanların yine 5-10km etrafında tarım alanları bulunmaması ve tamamen arılar doğal ekolojik dengenin sağladığı ortamdan bal özü toplamaları,Yayların yine en az 5-10 km etrafında zirai ilaçlama yapılan yer ya da tarım alanı olmaması,Bölgeye has endemik dediğimiz bitki türlerinin bulunması ve bu bitkiler el değmeden tamamen kendiliğinden yetişmesi ve doğal ortamın sağladığı koşullarda yetişmiş olması, Havadaki nem miktarının düşük olması ve bu balın olgunlaşması kıvama gelmesi açısından ve bal içindeki enzimlerin asit ve nem oranlarının düşük çıkması sakkaroz ve maltoz çıkmaması balın kalitesine etki etmektedir, Yaylaların çiçek florası çeşitliliği bakımından zengin olması ve sadece ağaçlık alan ya da bir çeşit bitkiden arıların bal özü toplamaması ve bir çok bitkiden bal özü getirmekte, Arı kovanlarının tamamen ilkel yöntemle söğüt dallarıyla örülüp, örme sepetlerin dışı balçıkla(çamurla )sıvandığı için arılar için daha serin bir ortam sağlanmış olması ve bu ortamda arılar bal mumu örerken(inşa etmek) daha ince ve yumuşak bir bal mumum örmeleri DOĞAL PETEKLİ KARAKOVAN BALININ mumunun ağzında erimesini sağlamış olması, Arı hastalıkları önleme mücadele ilaçlama çalışmalarının Arıların bal yaptığı dönemden 1-2 ay önce ve bal hasat döneminden sonra yapılması gerekl,i kesinlikle bal döneminde ilaçlama çalışması yapılmamasıdır.
Bütün bu koşulları taşıması Doğal Petekli Karakovan Balının önemini ve kalitesini göstermektedir.
02/10/2019